Online jongerenwerk

Deze relatief nieuwe vorm van jongerenwerk gaat specifiek in op het online werken met jongeren via Sociale Media. Bijna alle jongeren hebben een account op sociale media, De ene jongere gebuikt het heel actief, de ander zelden. Ook zijn er veel verschillende manier hoe jongeren omgaan met deze media. Dit heeft te maken met de snelheid van de veranderingen in deze markt en is gerelateerd aan zaken die jongeren op dat moment belangrijk vinden. Waar Facebook een paar jaar terug groot was, zijn jongeren nu veel meer te vinden op Instagram. Ook zie je dat er andere platforms mee doen in deze markt elk zoeken ze een unieke manier van content delen. De successen worden van elkaar overgenomen. Dit zie je bijvoorbeeld bij de “story’s” van Instagram. die ook door bijvoorbeeld Facebook zijn overgenomen

Jij als jongerenwerker

Als jongerenwerker wil je weten wat je doelgroepen doen, waar ze interesse in hebben en waar ze naar kijken, dit doe je offline en online. De 2 werelden kunnen elkaar goed versterken en beïnvloeden.

  • Veel jongeren ontmoeten nieuwe mensen via de sociale media, sommige worden vrienden in de offline wereld, andere zullen vooral online blijven bestaan.
  • Ruzies die online ontstaan worden offline uitgevochten.
  • Pesten via sociale media kan 24 uur per dag.
  • Je kan makkelijk en snel contact hebben met elkaar via de apps van de verschillende platforms
  • jongeren kunnen een beeld van zichzelf presenteren aan de wereld. dit zegt veel over hoe ze in het leven staan.

Verdieping in online jongerenwerk

En dan ben je als jongerenwerker natuurlijk ook aan de beurt om je online te begeven. Want als je niet online mee doet mis je veel. Te veel om het maar stevig aan te zetten. Maar het goed doen van online werken met jongeren is niet altijd even makkelijk. Het NJI &JOZ hebben een uitgebreid stuk geschreven, ook KIS heeft een mooi item gemaakt over het werken met jongeren in de online wereld.

Mocht je graag hulp ontvangen bij het vormgeven van jou online jongerenwerk dan help ik je graag, via training of coaching kan ik professionals helpen bij het vormgeven van dit stuk jongerenwerk.