Weer naar “normaal” jongerenwerk

De dagen van corona zijn nu wel achter de rug voorlopig. Daardoor zie je dat er in het jongerenwerk weer meer ruimte is om het werk uit te voeren naar behoren. Uiteraard zijn veel van de contacten wel onderhouden, met een beetje knutselwerk en aanpassingen. Maar jongerenwerk is voor een groot gedeelte groepswerk. En met groepen werken is met de maatregelen en de 1,5 meter afstand niet zo makkelijk.

Een wijze les van Corona is wel dat jongeren zich in verschillende manieren laten ondersteunen en sturen. Daarmee komt de opvoedende taak van het jongerenwerk duidelijk in beeld.

We moeten jongeren opvoeden in de wijk, buiten op de straat. We houden ze een spiegel voor, waardoor ze door reflectie kunnen groeien naar volwassenheid. Maar we moeten ook beseffen dat we soms ook echt heel veel vragen van een jongere. Soms meer dan dat zou mogen. We weten dat jongeren niet altijd stil staan bij de lange termijn gevolgen van hun keuze. Dus is het ook niet raar dat buiten met een groep vrienden hangen voor veel jongere veel meer logica kent dan thuis zitten op de bank. Het is toch veel leuker en gezelliger met vrienden dan thuis alleen op de bank. Door je vrienden leer je je zelf goed kennen, je leert nieuwe dingen, experimenteren geeft veel prikkels. je verlegt je grenzen en hebt nog plezier ook. Thuis op de bank, kan je een boek lezen, of met je saaie ouders praten over grote mensen dingen. Allemaal ook heel belangrijk meer echt niet zo leuk als met je vrienden zijn. Daarom is het jongerenwerk actief in de leefwereld van de jongere, en bied daar de ondersteuning aan. Door bijvoorbeeld informatie en advies, door begeleiding en ondersteuning en door het stellen van normen en waarden, grenzen en uitdagingen. Zo leert de jongere de nodige Live-skills voor later.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *