Het begon als een leuke manier om jongeren bewust te maken.

Dat gebruik van lachgas misschien niet direct schade oplevert bij gebruik, maar dat als dit een patroon wordt, het zeker wel problematische kan zijn.

De zin “lachgas, maak er geen patroon van” heeft ook een dubbel lading. Het middel is gewoon te koop in verschillende winkels en wordt zelfs op bestelling geleverd omdat de verkoop ervan niet aan regels is gebonden. Diverse gemeenten zijn bezig met beleid om het gebruik ervan tegen te gaan om lokale overlast tegen te gaan. Als de patronen er niet meer zijn is gebruik er van een stuk moeilijker. De oplossing voor het verminderen van gebruik ligt zeker gelegen in het niet meer leveren van lachgas in kleine patronen. Of deze stap ooit gezet wordt is afwachten.

Er blijft voor nu dus maar 1 aanpak. En dat is jongeren voorlichten dat lachgas misschien niet schadelijk is bij eenmalig gebruik maar dat bij herhaaldelijk gebruik van de patronen een schadelijk patroon kan ontstaan.

Als we nu eens praten over distikstofmonoxide ipv lachgas, en de koppeling maken naar broeikasgas in de communicatie en voorlichting naar jongeren. “Wist je dat je broeikasgas aan het opzuigen bent?” Klinkt een stuk minder leuk dan “wist je dat je lachgas aan het opzuigen bent” De zuurstof in je bloed wordt vervangen door broeikasgas, dat gas komt in je hersenen en je hele lijf terecht, denk je dat dat gezond voor je is?

Er zijn mensen die veel lachgas gebruiken, dit doen op bijvoorbeeld een feest of op een parkeerplaats in de auto. Daarna wordt gewoon de auto gestart en weggereden. Dit nog wel eens met ongelukken tot gevolg. De high is leuk, en lachen. De stof snel uit je bloed. Het wordt door veel jongeren niet gezien als drug, wat de weerstand in gebruik flink doet verlagen.

Als je de campagne leuk vind, en het eens bent met de stelling, deel deze post dan verder op sociale media. Er zijn een paar verschillenden formaten afbeeldingen die gedeeld kunnen worden op de sociale media platforms.

https://www.unity.nl/drug/lachgas/

https://www.drugsinfo.nl/publiek/drugs-abc/middel/?id=114

https://www.gemeente.nu/veiligheid/evenementen/verbod-op-verkopen-lachgas-bij-evenementen-in-rotterdam/

https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Distikstofmonoxide

https://www.parool.nl/nieuws/wat-te-doen-met-al-die-lachgaspatronen~b997cf09/