In het vorige artikel schreef ik al over de positie van jongerenwerk naar aanleiding 11 tips,  maar ga in dit artikel nog wat verder. Daar zit een rede achter.

Een adviesbureau schrijft over jongerenwerk:

De gemeente is verantwoordelijk voor de zorg voor de jeugd. De Jeugdwet biedt kansen om effectief te werken aan preventie en de inzet van zwaardere hulp te voorkomen. Jongerenwerkers kunnen hierin een belangrijke bijdrage leveren.

Inzet jongerenwerkers

Jongerenwerkers zijn de ogen en oren in de wijk, kunnen kleine problemen klein houden en zo nodig snel schakelen naar voorzieningen. Deze professionals kunnen deel uitmaken van een bredere aanpak zonder dat hun specifieke deskundigheid en kennis verwatert in een generalistische aanpak.

Even in het kort: We kunnen kleine problemen klein houden, effectief preventie inzetten en zwaardere hulp voorkomen.

Een opdracht omschrijving die ik inhoudelijk kan volgen met mijn creatieve geest: Jongerenwerk kan jongeren helpen bij het ontstaan van problemen, zorgen dat jongeren informatie krijgen die ze op andere plekken niet snel krijgen en zorgen voor een betere aansluiting en maatschappelijke binding. Het bloed van een jongerenwerker gaat sneller stromen.

Het mocht echter zo zijn dat dit geschreven is door een adviesbureau dat ook gemeentes adviseert effectief en efficiënt om te gaan met problemen en geld.  Als ambtenaar zou ik het volgende lezen:

Kleine problemen kosten minder geld. Effectief problemen oplossen met bestaande middelen die al voor de transities onder gemeentelijk beleid vielen. En snelle aanmelding van jeugd die zorg nodig heeft. Een klassieke win win situatie.

Het bureau geeft ook aan instellingen advies. Als jeugdzorg instelling kan je lezen:

Kleine problemen waar we eerst zelf geld voor hadden schalen we af naar het jongerenwerk die lager is dan ons, dan besparen we, maar we laten ook wat grote problemen los die schalen ook we af. En we hoeven niet zo veel te doen want het jongerenwerk geeft ons de klanten die we niet bereiken op een presenteerblaadje.

De goede lezer heeft misschien in het begin al gelezen. De gemeente is verantwoordelijk voor de zorg van de jeugd. Hoe zit het met welzijn nu. Of is de gemeente niet meer verantwoordelijk voor het welzijn van de jeugd.

Ik leerde en geloof nog steeds dat een goed welzijn van de mens minder zorg kost. Maar ook dat meer zorg niet altijd een beter welzijn voor de mens inhoud.

Zit het jongerenwerk niet gevangen tussen zorg en welzijn en is de taak die men voor ons ziet niet ingezet met een te hoge ambitie.

Op dat congres van 11-9 uit het vorige artikel werd een stukje cijfers benoemt. 100 miljoen voor de zorg voor jeugd  t.o.v. 5 miljoen voor jeugd en jongerenwerk (omgeving Den Bosch) . 5% budget dus. Budget dat was bedoeld voor welzijn, niet 5% bedoeld voor zorg. Er wordt gesproken over 20% bezuiniging op de zorg in de transities. 20% minder middelen in ze zorg moet worden opgelost met 5% inzet jongerenwerk wat in essentie welzijnswerk is. Met het budget voor jongerenwerk ad 5 miljoen kunnen schijnbaar 20 miljoen besparen in een andere sector. Maar beseffen al die mensen dan niet dat we met die 5 miljoen vroeger, voor de transities mogelijk 20 miljoen bespaarde op de jeugdzorg. En dat het positioneren van jongerenwerk zonder aanvulling van budget geen besparing is van 20 miljoen maar zorgt voor het oplopen van kosten van 20 miljoen. dan hebben we het in totaal dus over 40 miljoen.

En toch blijf je als jongerenwerker gek, gek dat je het toch doet, doet voor die jongens en meiden. Want als de jongerenwerker het niet doet wie doet het dan nog?

Schrijf een reactie als je dat leuk vind.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *