Jongerenwerk en zorg, misschien meer hand in hand organiseren?

Ik schrijf wel eens vaker over het jongerenwerk, en lees ook veel van anderen.  Het mooie vak jongerenwerk zie ik veranderen in een brij van diensten voor jongeren gericht op zorg en preventie. Eerder gaf ik al aan dat er advies bureaus zijn die de gemeentes advies geven over de inzet van het jongerenwerk en daarmee de welzijnsfactor van jongerenwerk al hebben omschreven als zorgfactor. Daar maak ik me nu echt zorgen om.
Bijeenkomsten die worden georganiseerd gaan over de waarde van jongerenwerk, en de kostendrukkende factoren die daarbij van toepassing zijn.  “jongerenwerk voorkomt zorg” staat natuurlijk super mooi, en een gemiddelde ambtenaar leest koste drukken, geld besparen. Maar is zorg en jongerenwerk ├╝berhaupt wel in 1 zin te gebruiken. Jongerenwerk is geen Zorg en moet dit ook nooit worden.  Maar hoe maak je de waarde zichtbaar, die deze beroepsgroep dan heeft, we bedenken allerlei manieren in verantwoording om het mogelijk te maken om de soft-skill aanpak zichtbaar te maken in cijfers, prestaties en effecten. De meetbaarheid van jongeren in de pubertijd is toch lastig gedrag van nu kan morgen veranderen en het blijft situationeel gedrag is vaak een verstoorde context.  Iedere jongerenwerker is echt wel van mening dat het werk dat ze doen zorg voorkomt in de toekomst.

Ik denk ook dat heel veel zorgmedewerkers vinden dat activiteiten die het jongerenwerk doet bijdragen aan het voorkomen van situaties waarin zorg nodig is. Maar beseffen ook dat zorg een vast onderdeel is van het totaal aanbod dat nodig is. Daarin kan zorg niet zonder jongerenwerk, en jongerenwerk ook zeker niet zonder de zorg.

Hoe kijken jullie naar de verbinding tussen zorg en jongerenwerk.?

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *