Jeugdgroepen krijgen snel negatieve stempel

Als jongerenwerker die actief is in het publiek domein weet je dat je met jeugd te maken hebt, deze worden via de Beke shortlist methode in kaart gebracht en in groepen in gedeeld naar zwaarte.

Hinderlijk, overlast gevend  en crimineel. Nu zijn er al voldoende profs die zelf de aanvaardbare groepsoptie er bij zetten, want veel van de groepen jongeren in het publiek domein zijn aanvaardbaar.

Nu is er een vervelend fenomeen ontstaan, de benaming  van de groep als jeugdgroep gekoppeld aan de Beke shortlist waardoor jeugdgroepen een negatieve stempel krijgen die vaak niet van toepassing is op 80% van de groepen.

Het groepje zittend in het park wordt een jeugdgroep, de jongeren die samenscholen bij een pleintje wordt een jeugdgroep. allemaal waar, want het zijn groepjes jeugdigen bij elkaar. Maar in de mond van de gemiddeld professional en bewoner zal de benaming van deze groep als “jeugdgroep” negatieve lading krijgen. Een probleem dat moet worden opgelost.

Maar jongeren in het publiek domein hoort in de samenleving thuis. Altijd al hebben jongeren op straat elkaar ontmoet en schoolde jeugd samen ter vertier en vermaak.

Maar als we naar de opvoeding kijken van kinderen en jongeren is de positieve benadering succesvoller dan benadering vanuit een probleem.

Vanuit het Jongerenwerk is de insteek vaak positief, kijken naar kansen en zien waar de mogelijkheden liggen om tot verandering te komen. De benadering van de politie maar ook 2e lijnszorg is vaak gericht op de aanpak van een probleem.

Hoe komt het dan dat shortlist van Beke de tool is die als lijdraad fungeert bij de benadering en typering van groepen, en jongerenwerk daar aan bijdraagt in veel gevallen door in de gesprekken met politie deze zaken te nuanceren. Ook het jongerenwerk gaat praten over jeugdgroepen aanpakken die aansluiten bij de vooral probleem gerichte aanpak. Er zijn weinig tot geen jongerenwerkers die zelf nadenken over een nieuw scoringslijst die uitgaat van de positieve benadering.

Hoe leuk zou het zijn al we de andere kant op leren scoren. Van een overlastgevende groep, punten tellen tot aanvaardbaar, naar positief, naar een groep met waarde voor de samenleving.

Maar hoe moet je dat dan scoren, hoe moet je dat dan in beeld brengen?

Zou je moeten scoren op bijvoorbeeld:

  • mantelzorg.
  • betrokkenheid bij de buurt.
  • positieve bijdrage in de groep.
  • vrijwillige inzet bij sportclub of vereniging.
  • goede schoolresultaten.
  • kansen op werk

De benadering van jeugd op deze wijze is natuurlijk veel leuker dan de Beke benadering. Wie weet lukt het wel om in de toekomst te werken aan een nieuwe shortlist die de jeugd die leuk mee doet ook in het zonnetje zet.

Zijn er jongerenwerkers met leuke ideeën? schrijf ze dan als reactie onder het bericht!!