Pas was ik op de conferentie over jongerenwerk in Den Bosch (11-9-17)

Daar was ruimte voor een mix van jongerenwerk en beleid in publiek en in workshops. Leuk om weer eens bij te zijn.

Maar nu een kleine maand verder krabbel ik me weer eens achter mijn oren. Er werd nog al wat gezegd en gesproken.  Over de waarde van het jongerenwerk, de rol en de functie en over het jongerenwerk in de verandering van de domeinen. Het is nog al wat. Op de dag zelf gooide ik al een bericht op Twitter: de jongerenwerker mag weer van alles doen…  wie weet nog wat jongerenwerk is? Al mijn trouwe volgers vielen over elkaar heen om de definitie van jongerenwerk te benadrukken en de discussie was nauwelijks te volgen. Tot ik knipperde met mijn ogen en besefte dat de reacties alleen maar een droom waren. De Tweet heb ik wel geschreven, en ik sta er nog steeds achter. Jongerenwerk lijkt te worden zoals de ambtenaar de onderzoeker of de zorgteams ons willen zien. Het NJI doet daar samen met de HvA en anderen natuurlijk ook  aan mee. Met onderzoeken, studies en zelfs een ring met kaartjes “11 tips voor jongerenwerkers” sleutels tot succesvolle ondersteuning van alle jongeren…

Dit schrijvende ligt deze voor me tussen mijn armen… Het NJI en Erasmus+ hebben het voor elkaar gekregen om jongerenwerk in 11 kleine kaartjes weg te schrijven, te samen nog niet eens 1 a4tje tekst. Mijn nekharen vallen spontaan uit, zover willen ze rechtop gaan staan, want het is helaas het toonbeeld van de staat van het vak waar voor mij zoveel meerwaarde zit. De beleidsambtenaren hebben nu 11 tips die ze aan de jongerenwerker kunnen geven, 11 tips die schijnbaar nodig zijn omdat dit geen gedachten goed is in het vak. 11 tips… ik voel me als Cultureel Maatschappelijk Vormer niet serieus genomen door 2 gerenommeerde instituties. Of is de langdurige afbraak van jongerenwerk door bezuinigingen iets waar ik graag mijn ogen voor sluit. Ik geloof helaas dat het een beetje van beide is…

Ook ik doe mee aan de discussie en schrijf zo nu en dan eens een bericht op deze site, omdat ik zoekende ben naar de manier om meer te kunnen doen dan lukt.  Maar 11 tips… 11 tips waarmee je succesvolle ondersteuning van alle jongeren kan realiseren.

Ik kan het niet laten om even tip 1 als uitgangspunt te nemen.

Tip 1: Zorg voor kerngegevens over de buurt: informeer jezelf door in gesprek te gaan met wijkregisseurs, wijkagenten, jongerenwerkers, wijkteams, huizen van de wijk, opbouwwerkers, oudergroepen en buurtinitiatieven.

Oké dan valt me het volgende op.

  • Kerngegevens zijn dus gesprekken (gekleurde informatie) en geen cijfers en onderzoeken.
  • Er zijn helaas jongerenwerkers die zich niet laten informeren door de wijkagent of opbouwwerker?  Als ik deze tip lees, schaam ik me kapot dat dit een tip moet zijn. Wat het inhoud is  dat er jongerenwerkers leven die de wijkagent of anderen dus niet zien als informatie bron.
  • Deze tip zegt ook: praat eerst met iedereen, dan pas met jeugd.. oké zo staat het er niet. Maar het netwerk is belangrijker dan de jongere geworden. De beperkte tijd die er is gaat dus voor een gedeelte in netwerken zitten. percentages worden helaas niet uitgedrukt, dat moeten de jongerenwerkers zelf maar bepalen.
  • Als klap op de vuurpijl staat er in deze tip dat ik als jongerenwerker met de jongerenwerker moet gaan praten.  (Het zijn dus geen tips voor jongerenwerkers maar tips voor mensen die met jongeren werken)

Straks is de jeugdzorg medewerker ook gewoon een jongerenwerker als naam dan, is de wijkteam medewerker ook jongerenwerker. Want hij/zij werkt met jongeren.

Ik hoop dat de partijen die nu dit soort tips ontwikkelen eens verder gaan kijken naar wat jongerenwerk zo anders maakt. Dat het niet een module kan zijn die je op je opleiding er even bij doet omdat je als student van 23 jaar je eigen wereld zo fantastisch vind.  Iedereen kan makkelijk jongerenwerker worden zou je nu denken, toch twijfel ik daar aan. Iedereen kan met jongeren werken maar dat maakt deze persoon nog geen jongerenwerker.

Natuurlijk is dit schrijven wat zwart/wit met een knipoog. kijk voor meer inhoudelijke informatie gewoon even op de website van het NJI, https://www.nji.nl/nl/Kennis/Dossier/Kinder-en-jongerenwerk/Werk-aan-kwaliteit/11-tips-voor-ondersteuning

Vooral even doorklikken op de links bij de tips.

Reacties zijn altijd meer dan welkom.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *