De ervaringsdeskundige als jongerenwerker , hoe zet jij jou eigen ervaringen in?

Met een knipoog schrijf ik vandaag dit stuk. Het is een trend om ervaringsdeskundige in te zetten binnen diverse delen van de zorg en welzijn. Want de ervaringsdeskundige weet beter dan de hulpverlener (zonder eigen ervaringen)  hoe hij kan aansluiten en wat er omgaat bij de persoon en kan daarin “behandelingen” voorspoediger laten lopen. Projecten van ervaringsdeskundige krijgen veel lof, en worden gezien als waardevolle aanvulling.

Als jongerenwerker ben je ook altijd ervaringsdeskundige alleen loop je er niet mee te koop. Iedereen is eigenlijk ervaringsdeskundige maar is dat vaak  “vergeten”

Neem die altijd makkelijke overlast, als ik bewoners spreek over overlast in de buurt heb je altijd 2 kampen. 1 kamp dat vind dat alle kinderen om 19.00 uur thuis moeten zitten en huiswerk maken en 1 kamp dat schoorvoetend toegeeft dat buiten hangen eigenlijk wel heel normaal is omdat ze het zelf ook altijd deden. De bewoners met deze ervaringen zijn veel beter in staat deze groep te bezoeken en te benaderen omdat er begrip is voor de jongeren die hangen op de plek. Omdat ze zelf ervaringen hebben projecteren ze hun frustratie op een betere manier die aansluit bij de jongeren.

Ook zijn veel van de jongerenwerkers ervaringsdeskundige maar lopen er naar de buitenwereld niet mee te koop (in aansluiting naar jongeren kan dit makkelijker worden ingezet). Maar wat als we deze kracht eens zouden inzetten. Wat als we nu eens duidlelijk zouden maken dat er heel veel ervaringsdeskundigheid zit juist in de groep werkers die jongerenwerkers zijn,  ervaringen versterkt met een opleiding en in het werk verder ontwikkelde skills.  Juist deze combinatie maakt de jongerenwerker, die persoon die kan aansluiten bij jongeren waar vele andere personen het niet voor elkaar kregen.

Hoe zet jij jou eigen ervaringen in?

(De waarde van ervaringsdeskundige wil ik niet onderuit halen, mensen met ervaring omdat ze zelf het geen hebben mee gemaakt, zijn een belangrijke schakel in het totaal, ik werd er op gewezen dat bovenstaand stuk ook negatief kan worden  gelezen, en de waarde kleiner zou maken. Zo is het niet bedoeld, het is juist belangrijk als je met jongeren werk je eigen ervaringen in te zetten, welke dat ook zijn het gaat om echtheid en om werken vanuit je hart, Ik neem dit soort feedback graag mee! )