Als je als jongerenwerker actief bent, dan weet je het wel. Je moet aan de bak en je werk in de markt zetten.
Er wordt continu naar je gekeken door verschillende mensen, hoe je je werk doet en wat je bereik is. Als jongerenwerker ben je niet commercieel in gesteld en doet gewoon je best om jongeren te helpen. Maar het jongerenwerk kan er niet meer onderuit, profilering van je werk staat hoog op de agenda en is niet meer enkel weggelegd bij de communicatie medewerker van de organisatie.

Dit wordt gelukkig door meer mensen gezien, en er worden stappen gezet om jongerenwerkers bewust te maken van de markt, de klant en het aanbieden van producten die je levert.
Diverse mensen begeven zich al op deze markt en bieden hun kennis aan om dit te leren aan werkers in het welzijnswerk. Daar ligt de basis van de werksoort.

Vandaag mocht ik ook aan de bak, en hebben we in een gezellig gezelschap de materie van dag 1 besproken.
Wie is je klant en welk verhaal vertel je.
Je zou denken dat dat toch niet zo moeilijk is. De klanten zijn duidelijke en een jongerenwerker kan toch gewoon vertellen wat hij doet. Zo denk ik er ook over na. Maar de realiteit is natuurlijk anders en de gemiddeld jongerenwerker kan zijn verhaal wel uitleggen maar zet zich zelf graag op de achtergrond. Bescheiden doet hij zijn werk en gaat er vanuit dat de opdrachtgever de inhoud kan zien in de verslaglegging.
Maar is dat wel zo, zijn de mensen aan wie we de rapporten laten lezen wel zo slim, doordacht en inhoudelijk onderlegd om de nuance te zien tussen een gesprek met een jongere over alcohol gebruik, en een gesprek met een jongeren over alcohol gebruik.

Het is goed weer even stil te staan bij de ontvanger van je boodschap, en de impact ervan, in het denken van de ontvanger.
Ik kan alleen maar beamen dat de nuance het verschil maakt. En dat je 2 maal het zelfde verhaal kan vertellen maar dat de interpretatie er van totaal verschillend is.

Het maken van een verhaal naar de klant die je voor je hebt is een proces dat je zult moeten oefenen. Je zal fouten maken, en deze kan je weet herstellen.
Ik vind het leuk om aan de slag te gaan met mijn vandaag opgedane kennis en zal proberen dit in kleine brokjes om te zetten in een aantal blogberichten. Wie weet heeft iemand anders er nog eens wat aan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *