De ingewikkelde relatie met de Jeugd en gezin teams.

De opzet van de JGT's is mooi, de theorie ook. Maar hoe maak je de samenwerking concreet en vruchtbaar in een verwikkeling van de regels rond het delen van informatie.

Ik ben zelf van mening dat je zorgen om het kind altijd mag delen, los van alle regels die er gelden. Dit is nodig om gezamelijk stappen te zetten in de goede richting. Maar hoe zit dat dat met je vertrouwens-relatie/ betrekkingsrelatie die je hebt.

In discussie met de mensen die werken in de JGT's en collega's zijn er 2 partijen die elk een eigen mening hebben en de zaak vanuit hun eigen positie bekijken. Daardoor heen gaat de regelgeving rond privacy van de klant. Zorgen om jeugd worden onvoldoende gedeeld door beide partijen. De keuze voor een casus overleg zou de oplossing kunnen zijn. En dan het liefst met de jongere en zijn ouders er bij. Maar in de praktijk gaat het toch anders, daar zie je dat delen van informatie vaak nodig is om een beeld te krijgen van waaruit handelingsperspectieven ontstaan die beter aan sluiten bij de problematiek. Jongeren en hun ouders kunnen als de beste de zaken kleuren met emotie, gevoel en verdraaiing van situaties in voordeel van zich zelf. Dit kan in de weg staan van een goed hulpverleningsplan.

De positie van jongerenwerk in deze teams is nu nog onvoldoende. Misschien wel door de schuld van het jongerenwerk zelf. Want waarom loopt een jongerenwerker de denkbeeldige deur van een JGT niet plat met signalen uit de wijk. Het lijkt simpel maar dat is het dus toch niet. Jongerenwerkers hebben net als veel jongeren slechte ervaringen met instellingen die hulp verlenen. De uitspraak, je doet zaken met Jan of Mohammed maar niet met de instelling is denk ik voor een deel daar ook ontstaan. Jongerenwerk is mensen werk en als werker weet je donders goed hoe kwetsbaar jou jongeren zijn. Deze jongere die bijna geen vertrouwen hebben in de maatschappij kan je niet zo maar even parkeren bij een zorgverlener, die de wereld bekijkt vanuit een ander perspectief.

Als jongerenwerker ben je nog niet geregistreerd in een beroepsregister, je kan makkelijker informatie delen van de jongeren waarmee je werk. Dit doe je natuurlijk zorgvuldig, met belang voor de jongere. Maar wat als de andere partij niet wil delen, dat is de verhouding scheef. En zal de jongerenwerker ook stoppen met het delen van informatie.

Ik ben benieuwd naar de ervaring van jongerenwerkers in het JGT. Ben jij of ken jij werkers die in het jeugd & gezin team werken vraag ze dan te reageren. Want samen kunnen we zoeken naar een formule die werkt.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *