Weer naar “normaal” jongerenwerk

De dagen van corona zijn nu wel achter de rug voorlopig. Daardoor zie je dat er in het jongerenwerk weer meer ruimte is om het werk uit te voeren naar behoren. Uiteraard zijn veel van de contacten wel onderhouden, met een beetje knutselwerk en aanpassingen. Maar jongerenwerk is voor een groot gedeelte groepswerk. En met groepen werken is met de maatregelen en de 1,5 meter afstand niet zo makkelijk.

Een wijze les van Corona is wel dat jongeren zich in verschillende manieren laten ondersteunen en sturen. Daarmee komt de opvoedende taak van het jongerenwerk duidelijk in beeld.

We moeten jongeren opvoeden in de wijk, buiten op de straat. We houden ze een spiegel voor, waardoor ze door reflectie kunnen groeien naar volwassenheid. Maar we moeten ook beseffen dat we soms ook echt heel veel vragen van een jongere. Soms meer dan dat zou mogen. We weten dat jongeren niet altijd stil staan bij de lange termijn gevolgen van hun keuze. Dus is het ook niet raar dat buiten met een groep vrienden hangen voor veel jongere veel meer logica kent dan thuis zitten op de bank. Het is toch veel leuker en gezelliger met vrienden dan thuis alleen op de bank. Door je vrienden leer je je zelf goed kennen, je leert nieuwe dingen, experimenteren geeft veel prikkels. je verlegt je grenzen en hebt nog plezier ook. Thuis op de bank, kan je een boek lezen, of met je saaie ouders praten over grote mensen dingen. Allemaal ook heel belangrijk meer echt niet zo leuk als met je vrienden zijn. Daarom is het jongerenwerk actief in de leefwereld van de jongere, en bied daar de ondersteuning aan. Door bijvoorbeeld informatie en advies, door begeleiding en ondersteuning en door het stellen van normen en waarden, grenzen en uitdagingen. Zo leert de jongere de nodige Live-skills voor later.

Buurtwerk.nl

Leuk om bij een nieuwe werkgever te beginnen. In de stad Zoetermeer. Na een aantal spannende gesprekken ben ik aangenomen bij Stg Buurtwerk.nl en ga aan de slag als jongerenwerker met een zwaardere taak. Nu gaan we eerst het netwerk in en de straat op. contact maken met de jongeren en het aangaan van de relaties met jongeren om ze tot verandering te krijgen. Voor mij best een spannende tijd, ik kon in Leiden, waar ik daarvoor actief was altijd bouwen op de relaties die ik had. Ik ken veel van de jongeren in Leiden. En kon daardoor gebruik maken van het netwerk en de jongeren die ik heb geholpen. Daardoor was het makkelijker om snel relaties op te bouwen vertrouwen te winnen en snelle acties te doen. Ook was ik als in vis in het netwerk actief, ik voelde me thuis en wist de wegen te bewandelen om doelen te behalen. Nu is het bouwen, bouwen aan die nieuwe relaties, met jongeren en het netwerk, want alleen met een goed netwerk kan je complexe vraagstukken oplossen.

Ik weet het zeker, ik zal Leiden als stad om in te werken missen. De warme relaties in het netwerk zal ik niet vergeten en ik zal sommige nog eens opzoeken over een tijdje. Gelukkig moet ik regelmatig nog in Leiden zijn en zal soms nog jongeren zien die ik heb geholpen. Ondertussen zijn een aantal van deze jongeren ook actief in zorg en welzijn en zijn het partners geworden. Hier over zal ik later nog wel eens een stukje schrijven op de website.

SKJ

Het is een dubbel gevoel. Ik sta in het kwaliteitsregister jeugd & gezin. Daarvoor een stuk opleiding gevolgd, want mijn oude CMV sloot niet aan op de “eisen” van het huidige profiel. Net als off ik voor het behalen van dit papiertje niet goed was in wat ik deed… Uiteraard heb ik diverse dingen opgefrist op onderdelen wat bij geleerd en me ontwikkeld. Ik hoor, dat vind ik jammer best negatieve verhalen rond het register. Er is stroop in de organisatie. Zaken worden laat goed of afgekeurd. Je zou bijna denken dat registers ook aan kwaliteitseisen zouden moeten voldoen. Geen idee of dat zo is.

Dit papiertje heeft met wel de mogelijkheid gegeven om te doen wat ik nu kan doen. Omdat het een vereiste is voor de functie. Dus voor mij heeft het de waarde al opgeleverd.

Verantwoord medicijn gebruik

Jongeren ontkomen er niet aan, medicijnen gebruiken als het nodig is. Sommige jongeren slikken medicijn voor ADHD, andere hebben bijvoorbeeld Asma of hebben slaapmedicatie.

9 Januari 2020 is het de dag van verantwoord medicijn gebruik.

Vaak zijn jongeren er niet echt open over wat ze gebruiken omdat er schaamte zit in het gebruik van medicijnen. Of ze slaan er in door, en gaan medicijnen gebruiken hoe het niet bedoeld is. Ritalin wordt in de examenperiode gebruikt door jongeren zonder de diagnose ADHD. Hoestdrank gebruiken met overdosering om high van de worden komt regelmatig voor. Het bekende lachgas uit ballonnen valt hier ook zeker onder. Als jongerenwerker zie je veel, herken je veel, de vraag is wat je er mee doet.

  • Praat je wel eens over oneigenlijk gebruik van medicijnen met je jongeren?
  • Lees je wel eens over de trends en ontwikkelingen rond medicijn misbruik?

In onderstaande link een onderzoek over het oneigenlijk gebruik van medicijnen, goed om te lezen.

Post eens een berichtje op je sociale media over het thema, als je dit doet op 9 januari 2020 dan valt dit mooi samen met “de dag van verantwoord medicijn gebruik”

Link naar :onderzoek oneigenlijk gebruik

Laat in de reactie tips achter.

Het jongerenwerk in 2020

Zo op de eerste dag van het jaar is het voor sommige jongerenwerkers de balans op maken van 2019. Hoe is de jaarwisseling verlopen en hebben de jongeren alle vingers nog aan hun handen. Het vooruitkijken is al lang begonnen, vooruitkijken naar een jaar vol veranderingen in het jongerenwerk die al voor een groot deel in de aanvragen beschreven staan.

vanuit jongerenwerk.net ga ik ook meer doen, dit heeft te maken met de ambitie om mijn kennis en ervaring in te zetten voor andere jongerenwerkers, en dat moet in 2020 gaan gebeuren. Met veel ervaring en expertise op verschillende vlakken ga ik via jongerenwerk.net aan de slag. en hoop in 2020 de website zo ver te hebben dat het een goed en totaal beeld geeft van jongerenwerk in al zijn mooie facetten. Een mooie misschien iets te grote ambitie, maar we gaan er voor in 2020. aan het einde van het jaar maken we de balans op.

Volg je jongerenwerk.net nog niet op de sociale media, doe dat dan snel!

De beste wensen voor 2020 namens jongerenwerk.net

Dare to be Grey

Ik heb deel mogen menen aan een training in het kader van Dare to be Grey. een programma dat het tegengeluid van polarisatie moet vormgeven.

Het zwart -wit denken kent de uiterste, er zit zoveel “grey” tussen deze uiterste. Hoe versterk je dat geluid van het grijze midden. En hoe brengen we weer kleur naast het zwart-wit denken. De komende periode het geleerde in de praktijk brengen.

Wil je meer weten, neem dan even contact op met me!

Nationale Sportweek 2019

Deze week is het de nationale sport week 2019 waarin er extra aandacht is voor sport en spel. In Den haag is deze week gestart met de opening van de week op de Haagse stadsspelen. In de YouTube film opent de wethouder samen met Rico Verhoeven de sportweek.

Ook als jongerenwerker juich ik sport en spel toe, want het is een goede manier om te werken aan gezondheid. Op de opening werd aangegeven dat de verenigingen het cement zijn van de samenleving, en daarmee krijgen ze een zeer bijzondere positie. Het is natuurlijk zo dat veel verenigingen een bijdrage leveren door een club cultuur. een plek waar je als kind, jongere of volwassene in contact komt met gelijk gestemde op gebied van sport. De overheid doet er ook van alles aan om sport toeleiding te verbeteren door de inzet van de buurtsportregelingen (combinatie functies sport) En is er op veel plekken samenwerking tussen de ze functionarissen en jongerenwerkers, sport is een bindmiddel zeker ook de urban-sports zoals straatvoetbal of freerunning.

Hoewel er in het werken met jeugd en jongeren meer ruimte is voor sport, is juist het aanbod aan culture activiteiten in een rap tempo gekrompen. In Rotterdam is de cultuur coach wel meer in beeld gekomen en heeft deze coach een verbindende rol in het vergroten van de culturele kennis en betrokkenheid van jongeren.

freerunning

Lachgas, maak er geen patroon van!

Het begon als een leuke manier om jongeren bewust te maken.

Dat gebruik van lachgas misschien niet direct schade oplevert bij gebruik, maar dat als dit een patroon wordt, het zeker wel problematische kan zijn.

De zin “lachgas, maak er geen patroon van” heeft ook een dubbel lading. Het middel is gewoon te koop in verschillende winkels en wordt zelfs op bestelling geleverd omdat de verkoop ervan niet aan regels is gebonden. Diverse gemeenten zijn bezig met beleid om het gebruik ervan tegen te gaan om lokale overlast tegen te gaan. Als de patronen er niet meer zijn is gebruik er van een stuk moeilijker. De oplossing voor het verminderen van gebruik ligt zeker gelegen in het niet meer leveren van lachgas in kleine patronen. Of deze stap ooit gezet wordt is afwachten.

Er blijft voor nu dus maar 1 aanpak. En dat is jongeren voorlichten dat lachgas misschien niet schadelijk is bij eenmalig gebruik maar dat bij herhaaldelijk gebruik van de patronen een schadelijk patroon kan ontstaan.

Als we nu eens praten over distikstofmonoxide ipv lachgas, en de koppeling maken naar broeikasgas in de communicatie en voorlichting naar jongeren. “Wist je dat je broeikasgas aan het opzuigen bent?” Klinkt een stuk minder leuk dan “wist je dat je lachgas aan het opzuigen bent” De zuurstof in je bloed wordt vervangen door broeikasgas, dat gas komt in je hersenen en je hele lijf terecht, denk je dat dat gezond voor je is?

Er zijn mensen die veel lachgas gebruiken, dit doen op bijvoorbeeld een feest of op een parkeerplaats in de auto. Daarna wordt gewoon de auto gestart en weggereden. Dit nog wel eens met ongelukken tot gevolg. De high is leuk, en lachen. De stof snel uit je bloed. Het wordt door veel jongeren niet gezien als drug, wat de weerstand in gebruik flink doet verlagen.

Als je de campagne leuk vind, en het eens bent met de stelling, deel deze post dan verder op sociale media. Er zijn een paar verschillenden formaten afbeeldingen die gedeeld kunnen worden op de sociale media platforms.

https://www.unity.nl/drug/lachgas/

https://www.drugsinfo.nl/publiek/drugs-abc/middel/?id=114

https://www.gemeente.nu/veiligheid/evenementen/verbod-op-verkopen-lachgas-bij-evenementen-in-rotterdam/

https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Distikstofmonoxide

https://www.parool.nl/nieuws/wat-te-doen-met-al-die-lachgaspatronen~b997cf09/

Aanpak Jeugdgroepen

Jeugdgroepen

Het werken met groepen op straat is een van de taken van het jongerenwerk. Het leggen van contact met jongeren die veel hangen op straat is voor veel jongerenwerkers algemeen goed

Ik heb jaren gewerkt aan de aanpak van verschillende groepen jongeren in grootstedelijke gebied. Het samenwerken in de keten is daarbij van groot belang. Denk daarbij aan de aanpak op wijkniveau, samen met politie, handhaving en de gemeente. 

Door de unieke rol  die ik had in het Veiligheidshuis hebben we veel stappen kunnen zetten in de oplossing van verschillende jeugdgroepen. 

 

Werk conferentie Online Jongerenwerk (nji)

Het werken in de online wereld is voor de jongerenwerker niet meer weg te denken landelijk zie je de trend groeien en ontstaat er langzaam aan meer kader en richting in deze vorm van werken.

Hoewel we al langer online actief zijn in het jongerenwerk is een methodiek nog niet zo makkelijk.

Houd het maar wel in de gaten, ook ik zal me gaan begeven in deze vorm van werken door bijvoorbeeld training en advies.

Koffie dik kijken.

Soms werk het zo bij mij, ik zie iets en het roept direct wat beelden, gedachten en ideeën op.

Daar zat ik dan met mij kop koffie voor mijn neus, laatste slok naar binnen en de kop terug op tafel. En ja hoor, onder op de kop een laagje koffie dik. Ik moet er altijd wel om lachten als ik koffie dik zie. Een jaar of 4 terug een mooi verhaal gezien over de koffiedik kijkers, die naar eigen zeggen door koffie dik kunnen zien wat de toekomt te brengen heeft.

Dus ik kijken in mijn kop, wat ik kan zien en de waarheid werd me gepresenteerd.

Ook jongerenwerkers kunnen koffiedik kijken, niet in een kopje, maar bij een jongere. Met ontwikkelde skills kunnen jongerenwerkers redelijk goed inschattingen maken van de jongeren die ze voor zich hebben. ze kijken naar de mens, de omgeving en ontwikkelen een idee waar de toekomt naar toe zal leiden.

Maarja.. net als de echte koffie dik kijkers geloven veel mensen er niet al te veel van. En is het vertrouwen in de voorspellingen niet zo heel erg groot. Ook de jongerenwerker heeft met dit fenomeen te maken. De inschattingen die hij maakt zijn soms niet te geloven, ,maar komen wel vaak uit.

nu vraag ik me af, heb ik het goed gezien in mijn koffie dik, en zijn jongerenwerkers ook deels voorspellers van de toekomt?

laat weten wat je er van denkt 😉

Het Evangelie Van De Jongerenwerker

(Dit artikel stond al een tijd lang te wachten)

Het evangelie van de jongerenwerker Stond in een Tweet te lezen na het posten van een van mijn vorige artikelen (1-10-17 echt te lang geleden 😉 ). Gelukkig een lezer die waardeert dat er wat op het “world wide web” wordt gezet over jongerenwerk.  Na het terug lezen van wat ik heb geschreven ben ik nog aan de puzzel welk evangelie er is rond de leer van jongerenwerk. Een vrije vertaling van evangelie is “goede boodschap” .

De zin aangepast: De goede boodschap van de jongerenwerker, maar volgens mij was ik niet zo bezig met een goede boodschap. Maar een vervelende constatering dat we als vak jongerenwerk afstevenen op de afgrond als we de markt laten werken. En jongerenwerkers niet naar de waarde krijgen die ik (samen met anderen gelukkig) zie voor het vak.  De goede boodschap zou dus moeten zijn dat we niet meer zo afhankelijk zijn van de mening van die ander. En dus in een hokje passen met elkaar. Oeps een hokje.. daar wil de jongerenwerker niet in, hokjes zijn stom, beperken je in de vrijheid en maken het moeilijk. Kunnen we nog wel doen wat we moeten doen als we straks in het hokje zitten dat we voor ons zelf bedacht hebben, samen met al die andere.

De waarde van jongerenwerk was 10 jaar geleden wat anders dan de waarde die we nu toekennen het het vak, over 6 jaar zal de waarde ook weer anders zijn en over 10 jaar zal een nieuwe lichting jongerenwerkers terugkijken op een vak dat is uitgekleed en besmet. Ik vind het ook niet leuk om te zeggen maar besmetting van het beroep ligt op de loer, er zijn al diverse infecties geweest die de staat van jongerenwerk geen goed hebben gedaan. Je zal als lezer nu wel denken waar heeft deze gek het over, besmetting wtf? Ik zal een poging wagen, want zo moeilijk is het niet. Beginnen we even bij de basis van ieder goed beroep. De opleiding. Kunnen we als jongerenwerker een goede opleiding volgen die ons vormt, kneed en transformeert? Nee dat kan niet meer. Daarvoor in de plaats hebben veel van de jongerenwerkers het oldskool geleerd. Een basis opleiding werken met mensen zoals scw, spw, smd, cmv, sph, mwd (als er al een opleiding is gevolgd) en dan zonder al te veel begeleiding gewoon het diepe in. Kopje onder, weer boven komen en zwemmen maar. Een overeenkomst met jongeren uit de doelgroep zou ik zo durven zeggen. Maar goed. Dan zijn we boven komen drijven en vind de wereld om ons heen alles over ons en de positie die je hebt als jongerenwerker. Jaren lang was je voldoende voor vermaak en plezier. Mocht je in de avonden jeugd en jongeren “helpen” door disco’s te organiseren en creatief te zijn, naschoolse opvang voor kinderen boven de 12 jaar en vooral niet de zorgkant, daar waren die andere “opgeleide” mensen voor. Leuk hé als je dit zo leest. Gelukkig hadden we de straat, de plek waar menig  jongerenwerker ook zelf in zijn jeugd voldoende heeft gehangen en zich als een vis in het water voelt. Een beetje kletsen met die gasten op de hoek van de straat, lekker een praatje pot, (voor anderen dan) maar we werden ontdekt door de politie. Want de jongerenwerker had wel contact met de gasten waar justitie geen grip op had. Besmet met wat blauw was overlast bestrijden de nieuwe taak voor jongerenwerkers. De disco moest dicht, de jongeren de  straat op en maar aanspreken die gasten op gedrag en houding. Daar kwamen we echter ook de “zwaardere” doelgroepen tegen die door al die andere waren uitgespuugd. Opnieuw zagen we de kans om van waarde te kunnen zijn voor juist die gasten waar we zo bekent mee zijn en ons doen denken aan hoe we vroeger zelf misschien wel zijn geweest.  En altijd stapte we gewoon in het gat dat anderen voor ons over lieten en besmette we ons zelf.

Nu is de wereld in rap tempo veranderd, en is er een nieuwe missie voor het jongerenwerk ontstaan. Ik ga eens kijken of het lukt om het in 1 zit te omschrijven.

We mogen als jongerenwerker (1 persoon dus) werken aan: recreatie, educatie, overlast bestrijding, zorg, belangenbeharing & netwerken met iedereen die wat van ons wilt of vind.

Ik ben vast nog wel iets vergeten.

Jaap Noorda heeft voor ons eens berekend dat we als jongerenwerker met 1 fte aan uren 78 jongeren kunnen bereiken. dus ongeveer 18,5 uur per jongere per jaar waarmee we werken. We hebben 52 weken in een jaar dus per week 20 minuten tijd per jongeren. stel dat het lukt om 50% van de tijd effectief te werken hebben we dus 10 minuten per jongere per week voor aandacht geen aandacht in een 1-1 gesprek maar tijdens alle verschillende activiteiten door want je wordt vaak niet afgerekend op de jongeren die je hebt maar nog op de dingen die je doet. Zoals de activiteit of de ambulante ronde. Gelukkig zijn sommige gemeentes om, en wordt er gekeken naar de effecten die het jongerenwerk heeft maar de gemeentes zitten voor dubbeltjes op de eerste rang zou ik zeggen.

Even terug naar mijn eigen praktijk van een aantal jaren terug. Met die 10 minuten per week lukte mij het dus om jongeren op het rechte pad te krijgen en te houden. Lukte het om te zorgen dat jongeren slaagde voor zijn examen. Kon ik voorzien in de behoefte aan een “huiskamer”  die die gasten thuis niet hadden, en laten we niet vergeten dat minimaal 30% van de jongeren die ik zag bij de GGZ een label zouden krijgen van LVB tot schizofreen en dus een grote druk legde op de tijd die ik te besteden had. Even mezelf een schouderklopje gevende want dat doen niet zo veel mensen om ons heen.  Maar waar anderen per jongere soms uren per week hebben, moeten we het doen met 10 minuten. als we van de Noorda norm uitgaan. Maar sommige jongerenwerker hebben een  potentiële doelgroep van tegen de 400 jongeren. Je kan omdat je werkt in het “derde domein” alleen werken met je jongere die je aan je weet te binden. Juist het bereiken van die lastige gevallen kost tijd en aandacht. en daar zijn we dan..met onze 10 minuten per week….

Wat vind jij er van als je het zo leest.

schrijf vooral een reactie!

Jongerenwerk.net op insta

Natuurlijk is het geen groot nieuws maar wel een leuk nieuwtje. Jongerennwerk.net is ook op instagram te vinden. Ook al hebben we nog geen nieuws te vertellen gaan we natuurlijk wel voor de 1000 volgers op instagram.  in de eerste maand.

Alle mensen die ook jongerenwerk uitvoeren en jongerenwerk.net volgen en dit op hun insta delen, worden natuurlijk terug gevold.

@jongerenwerk_net is de insta