Accommodatie gebonden jongerenwerk

Het woord accommodatie zegt alles al, het is werken vanuit een accommodatie met jongeren. Ik zie deze werkvorm als 1 van de pijlers van jongerenwerk. Mits deze stevig is opgezet en uitgevoerd.

Jongeren hebben behoefte aan een plek waar ze elkaar kunnen ontmoeten, Dit gebeurd op verschillende plekken in wisselende samenstellingen. Er is behoefte aan ruimte tot ontwikkeling zoals een zaal voor dans, training of cursus. Ik zal proberen de basis te omschrijven. 

Inloop: 

Dit is een benaming die nog veel gebruikt wordt voor open activiteiten zonder inschrijving en afspraak. Waarbij jongeren gewoon kunnen deelnemen bij behoefte, niets moet, veel mag. De ruimte heeft vaak een informele sfeer, die van een huiskamer. verschillende plekjes om te zitten, een paar computers, een spelcomputer, tv, en wat tafels en stoelen. Sommige inlopen hebben een eigen keukentje of bar. Jeugd kan dan onder toeziend oog van de jongerenwerker eten en dringen verkopen, of kan de keuze gemaakt worden om wat eten te maken met elkaar. De inloop is geen plek waar jongeren gewoon maar rond hangen. De inloop is een ingewikkeld spel van omgang en invloed op en in de groep. De jongerenwerker(s) zien in de inloop de groepsdynamisch prosessen die zich van nature in de groep bevinden. leiders, volgers, narren, informele leiders. En vooral de wisselingen van leiderschap bij het vertrekken of binnen komen van specifieke individuele jongeren. Je kan met redelijk grote groepen jongeren werken in de inloop, Wel zien we vaak dat jongeren groepen de plek kunnen claimen. waardoor er een specifieke groep de ruimte opeist. Dit kan je voorkomen door een goede programmering. De meest voorkomende varianten zijn op leeftijd en op geslacht. Maar ook kan er om muziek stijlen worden geprogrammeerd.

 

cursus/training: 

Jongerenwerk is gericht op de ontwikkeling van jongeren. Een ruimte voor ontwikkeling kan dus niet ontbreken als je met jongeren werkt. Jongeren snappen heel goed dat een ruimte met tafels en stoelen bedoelt is voor meer “leren” activiteiten. Dit kan een knutselclub zijn maar ook een sollicitatie training of een meerdaagse cursus in persoonlijke ontwikkeling.

Het hebben van een cursusruimte m mag niet ontbreken in een jongeren accommodatie 

 

 

 

1-1 contact: 

De jongeren waarmee ik werkte gaven altijd aan dat ze bij moeilijke zaken 1-1 gesprekken belangrijk vinden. Dit kan natuurlijk in 1 van de ruimtes inloop of cursus, maar bij een volle programmering is deze ruimte beperkt. Een hoekje, klein kantoortje of gesprekskamer kan zeker in drukke accommodaties van groot belang zijn om als jongerenwerker te kunnen schakelen tussen de groep en 1-1 contact met jongeren. Als het kan, realiseer een kleine ruimte waar je echt even 1-1 met jongeren kan spreken, als het niet kan, heb je vaak nog het kantoortje tot je beschikking.

Kantoor: 

Ook een jongerenwerker heeft bureau werk, en kan zijn werkzaamheden niet altijd mobiel of flex uitvoeren. Het kantoor is de plek waar je echt even zonder jeugd kan zijn. maar ook juist kan laten zien dat je werk meer is dan een beetje praten met jongeren, of spellen spelen. Het kantoor kan je zo in richten dat je netwerkpartners kan uitnodigen op locatie. Op de plek waar jij de jongeren binnen hebt, Jongeren vinden het soms moeilijk als de politie rond hangt in de inloop. maar vinden het heel logisch dat je als jongerenwerker met de politie praat op jou kantoor. Als je op kantoor de zaken bespreekt. daarna aan de bar in de inloop nog even napraat met de agent, zul je zien dat de relatie tussen de groep en de politie positief ontwikkeld. En een kantoor is ook gewoon jou plek als jongerenwerker(s) een plek waar je recht op hebt.

Jeugd culturele ontwikkeling. 

Ik ben echt van mening dat jongeren productief willen zijn. Het is met de jongere zoeken wat dit is en hoe dit pas in een voorziening. 

Ik heb hele goede ervaringen met kleine muziek studio’s in accommodaties. Het zijn de plekken waar jongeren een stem geven aan wat ze vinden. Het zijn plekken waar talenten groeien en waar de zin van het leven ter spraken komt.  

In mijn stage periode mocht ik zien wat het effect is van een pand dat gericht is op ontwikkeling. met een studio, een ruimte voor een band, een theaterzaal, een grote keuken en een eigen sport zaal. Dit is natuurlijk voor veel plekken een utopie. Maar het geeft zo veel meerwaarde aan het werk, zo veel meer mogelijkheden en kansen tot ontwikkeling.