Het mooie weer komt er aan.

Iedereen heeft het door, de zon schijnt en het wordt buiten weer gezellig.

Mensen werken in de tuin, gaan lekker naar het park of kiezen voor het strand.Ook jongeren gaan meer de straat op en worden zichtbaar in de wijk. Maar deze groep is anders, deze groep moet in het oog worden gehouden want jongeren in de buitenruimte zorgen voor overlast, rommel en criminaliteit.

een week of 2 terug stond er een artikel in de krant over jongeren die hangen in een park of winkelcentrum en het verschil daartussen in de kans om met criminialieteit in aanraking te komen.

Het bericht in de media geeft aan dat je beter in het winkelcentrum kan hangen dan het park.

Wat je echter ziet gebeuren als het gaat over jeugd overlast dat er snel wordt gepoogd de groep in een park te krijgen. Dan hebben veel mensen er minder last van en als jongeren wat herrie maken dan is de overlast beleving wat minder. Als jongerenwerker ben ik altijd aan het strijden dat jongeren ook in de buurt een eigen plek moeten hebben waar ze kunnen zijn. Niet hun eigen plek, maar een plek van de buurt. Want vaak zijn de jongeren waar het over gaat gewoon een bewoner uit de buurt. Wel een bewoner die graag buiten is als het avond is. Vaak niet met 2 of 3 tegelijk maar in groepjes van 5-8 personen.

Deze jongeren hebben vaak geen benul van de overlast die ze veroorzaken bij omwonende, uiteraard weten ze wel dat ze herrie kunnen maken, maar het is niet zo dat ze de hele nacht aan het schreeuwen zijn. Vaak wordt de oplossing gezocht in de makkelijke manier, jongeren veroorzaken overlast op plek A, dus proberen we een plek B te zoeken waar ze minder tot last zullen zijn. Gezien het feit dat plek B dus vaak een park is met minder toezicht en controle moeten we als jongerenwerker nog sterker de discussie aan gaan over de verplaatsing van groepen naar parken en afgelegen gebieden waar ze minder overlast geven maar mogelijk wel meer kans maken om negatief gedrag te ontwikkelen.

Op de website van http://www.evelienhoeben.com/ kan je de samenvatting vinden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*